2018-01-23
Почетна страна
Четнички албуми
Четничка песмарица
Родољубиви албуми
Родољуб. песмарица
Мисија
Штампа
Контакт
Продавница
 
 
               
     Српски     English
 
  design
 

     
 

МИСИЈА 2/3

 
     
     
 

"Прогањање Срба у дијаспори је опет посебна прича за себе. Вођени су читави досијеи, вршени притисци од стране ондашње амбасаде (црвене тајне службе) и вршена су убиства истакнутих српских родољубивих првака по емиграцији", наставио сам да објашњавам својој супрузи.

Она ме је до тада пажљиво саслушала, а онда сасвим спонтано упитала: "Зашто ти не исправиш стање када си студирао музику а велики си љубитељ родољубиве песме?" У то време ја сам већ увелико свирао хармонику и забављао наше Србе и сваки пут када бих запевао неку од четничких песама, значајна група присутних би певала заједно са мном. На следећем скупу на којем сам свирао, обратио сам мало више пажњу на ту групу људи и приметио да су то углавном били људи у поодмаклим годинама.

У том тренутку су ми зазвониле речи моје супруге и истовремено сам схватио да уколико ја не будем покушао и успео да сачувам четничке песме од заборава - нико други неће. Ево зашто: није било толико тешко пронаћи људе који су знали и певали четничке песме, обзиром да су се Срби пореклом из свих српских крајева сакупљали по српским црквеним заједницама, као и свака друга емиграција у свету, већ је теже било стећи поверење тих људи да отворе своја срца некоме са стране и да после 30 година од завршетка Другог светског рата то своје знање пренесу без страха да неће бележник песме злоупотребити. Ја сам у Канади одрастао међу овим националним Србима - свирао и певао од малена на свим српским националним скуповима. Био сам и остао једини који свира и пева српску химну и равногорску / четничку песму. Због тога сам и имао и имам непоколебљиво поверење свих родољубивих Срба на овим просторима. Мој тридесетогодишњи предан рад у Канади на очувању српске родољубиве народне музике је веома цењен у српској заједници. Свој живот проводим међу нашим људима и увек остајем њихов "Мића".

Вратићу се на сам почетак снимања ових песама. Када сам стекао поверење наших људи, долазио сам без проблема до текстова и мелодија песама, али како је за снимање потребно више музичара, већ на самом почетку сам наишао на тешкоће. Наиме, могу рећи да ни један гостујући искусни српски музичар нити певач није хтео, нити смео, да учествује на овим снимањима. Због тога сам морао да се сналазим, те сам уз објашњење замолио пријатеље инструменталисте других нација, руске Јевреје, Кореанце, и Пољаке да ми на неким од мојих албума свирају пратњу. Што се тиче пратећих вокала, ту сам имао више успеха и среће, јер су певачи била деца наших српских родољуба и они су певали онако како су их њихови родитељи научили да треба да се пева четничка песма. Морам да истакнем да су сви српски учесници снимања свесно и храбро помогли да се овај подухват успешно реализује. Овом приликом бих желео свим овим пријатељима, учесницима великог подухвата, који су од срца помогли да се четничка песма чује у оригиналном извођењу широм света, доживотно и од срца захвалим. Њихова имена су наведена на омотима снимљених албума на којима су учествовали.

До тада сам певао и пратио се хармоником, а за потребе снимања сам морао да научим да свирам бас, ритам гитару и фрулу да бих добио потпун звук народне музике јер страни музичари немају прави осећај за српске народне ритмове.

 

2/3

   

Copyright 2007. All rights reserved.